vrijdag 18 januari 2013

Nederlandse series op de publieke omroepIk hou van series kijken en dan het liefst allemaal achter elkaar. Ik werd getipt door een vriendin over de serie Penoza, ik dacht, hmmm een Nederlandse serie, is dat wel leuk? Normaal gesproken kijk ik Amerikaanse series en vroeger keek ik bijvoorbeeld Goudkust, Onderweg naar morgen, Goede tijden, slechte tijden en die is al zo ontzettend lang op de buis en zo saai geworden. Ik keek nooit series op de publieke omroep, maar heb het helemaal ontdekt. De ene naar de andere serie heb ik gevolgd. De afgelopen tijd heb ik de volgende series gekeken en zijn zeker allemaal stuk voor stuk aanraders!

Penoza en Penoza II
misdaad
Nederland 1

 
Seizoen 1

Carmen ontdekt dat haar man veel groter is in de onderwereld dan dat ze zelf wil toegeven. Ze wil dan ook dat hij ermee stopt. Net wanneer alles weer goed lijkt te gaan, wordt haar man voor de ogen van hun zoon geliquideerd. Carmen krijgt last van schuldeisers en bedreigingen. Ook justitie zit achter haar aan omdat ze willen dat zij gaat getuigen tegen de compagnons van haar man.
Carmen wil niet als beschermde getuige door het leven gaan en neemt een moeilijk besluit: ze werkt zich naar de top van de misdaad, waar niemand aan haar of haar gezin durft te komen. Al snel weet Carmen niet meer wie ze moet vertrouwen, en ziet ze geen verschil meer tussen goed en kwaad.

Seizoen 2


Nadat Carmen aan het eind van de eerste serie met haar kinderen op de vlucht is geslagen, gaat iedereen ervan uit dat ze ergens ver weg een nieuw leven probeert op te bouwen. Ze is echter dichter in de buurt dan verondersteld wordt.

Seizoen 2 loopt momenteel nog en er gaat ook nog een seizoen 3 komen. Helemaal leuk. Ik vind het echt een hele spannende serie en Carmen is echt een stoer wijf. Echt een aanrader.
 
 
Lieve Liza
drama
Nederland 3
 
 
Mark wordt ontslagen bij een mannenblad over voetbal. Nu schrijft hij de antwoorden voor de lezersrubriek ‘Lieve Liza’ van een vrouwentijdschrift. Elke aflevering draait om een probleem van een lezeres, waarvoor ‘Liza’ een oplossing moet zoeken. De gebeurtenissen uit zijn mannenleven brengen hem tot zijn antwoord. Op een komische manier worden zo de moderne man-vrouw verhoudingen op de hak genomen!

Deze serie loopt nog steeds of er nog een seizoen komt weet ik niet. Maar de serie kijkt gewoon lekker weg en dat gekibbel tussen man en vrouw, zo grappig om te zien. Soms ook wel herkenbaar?!

Overspel
psychologische thriller
Nederland 1

In ‘Overspel’ is de jonge fotografe Iris (Sylvia Hoeks) getrouwd met Pepijn (Ramsey Nasr), een succesvolle officier van justitie. Dan wordt ze tot over haar oren verliefd op Willem (Fedja van Huêt). Willem is niet zomaar iemand, maar de advocaat van de dubieuze vastgoedmagnaat Couwenberg (Kees Prins), met wie Pepijn namens het OM juist in een juridisch gevecht verwikkeld is. Iris en Willem weten dit aanvankelijk niet van elkaar en beginnen een hartstochtelijke affaire.

Als duidelijk wordt hoe de kaarten liggen, komt Iris dubbel klem te zitten. Willem en Pepijn worden niet alleen tegenstanders in de rechtszaal, maar ook in de liefde. Een ingewikkeld spel van hoogoplopende emoties, conflicterende belangen en juridische verwikkelingen begint, waarbij de inzet hoog is. Ook Willem is getrouwd, heeft kinderen en is uiterste loyaliteit verschuldigd aan zijn cliënt Couwenberg. De ontwikkelingen zijn pijnlijk en tenslotte zelfs gevaarlijk, wanneer er een raadselachtige moord plaatsvindt.

Deze serie vind ik ook ontzettend spannend, het heeft een beetje weg van Penoza, qua spanning. Je word helemaal meegesleept in deze serie. Seizoen 1 is afgelopen maar er komt een seizoen 2.  

Van God Los
drama
Nederland 3

``Gewone mensen doen soms extreme dingen.``

In Van God Los komen gruwelijke daden, geïnspireerd op waargebeurde misdrijven, angstaanjagend dichtbij. Hoe komt het zo ver dat iemand een ander vermoordt? En waarom wordt juist deze persoon het slachtoffer?
 
Op dit moment zijn seizoen 1 en 2 afgelopen. Er volgt een seizoen 3, maar ik weet nog niet wanneer. Het leuke aan deze serie vind ik dat het losse afleveringen zijn. Die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Ik vind het  ook interessant om te zien wat er omgaat in de hoofden van de personages, want na iedere aflevering van seizoen 2 kwam er een sessie met Van Marle' online te staan.  Prof. Dr. H.J.C. Van Marle, psychiater legt dan uit waarom een persoon zo handelt en wat er dan allemaal precies gebeurt. Deze zijn nog te zien op Van God Los pagina.
 

Lijn 32
8-delige drama serie
Nederland 1
 
Buslijn 32 op een doordeweekse ochtend in Amsterdam. Verschillende mensen stappen in, ieder met een eigen bestemming. In de rechtszaal moet op dat moment een belangrijke rechtse politicus in een zaak van een Antilliaanse vrouw getuigen.

Vlak voor het gerechtsgebouw verongelukt de bus met alle passagiers aan boord. Op het moment dat hij in een vonkenregen het asfalt raakt, komt in de rechtbank de glazen pui naar binnen door de explosie. De politicus overleeft het, maar buiten staat de bus in lichterlaaie.

Dan gaat de serie zes weken terug in de tijd en volgen we in acht afleveringen de tien passagiers totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen. De serie roept veel vragen op waardoor je niet kan stoppen met kijken. Stap in de bus van Lijn 32 en vlieg met volle vaart door deze spannende serie.
 
Het  fijne van deze serie is dat deze maar 8 afleveringen heeft en de serie dan ook afgelopen is. Ik kon niet stoppen met kijken. Ik heb deze serie op een luie zondag dan ook allemaal gekeken. Het is heel spannend en je blijft ook maar kijken, omdat je wil weten waarom die bus ontploft is. Serie is te kijken via Lijn 32.

De meeste uitzendingen kun je nog terugkijken via uitzending gemist. Je kan ze ook vinden via google. Dan kom je er vanzelf. Ik kijk alweer uit naar de volgende serie.
Hou jij van series kijken? Waar kijk jij graag naar? Heb jij nog leuke tips voor Nederlandse series, die te zien zijn op de publieke omroep?

 
xoxo Elvira

Geen opmerkingen:

Een reactie posten