donderdag 17 januari 2013

DIY: Wax melts


 
Hoe heerlijk is het met dit koude weer, verwarming aan, een boekje en een kop thee en natuurlijk wat heerlijke geuren in huis. Je kan gebruik maken van wierrook, een geurkaas of een oliebrandertje. Zo zijn er tal van mogelijkheden om je huis heerlijk te laten geuren.  Vandaag gaan we het hebben over wax melts en vooral hoe je ze zelf kan maken.
Hoe maak je wax melts? Eigenlijk is het heel erg simpel. Maar eerst wat zijn wax melts? Dit zijn geurblokjes gemaakt van sojawas die je in een oliebrandertje legt. Door de hitte gaat de wax melt smelten en komt er een heerlijke geur vrij.  Ze hebben vaak verschillende namen (soy wax melts, wax tarts etc.), maar uiteindelijk komt het allemaal op het zelfde neer. Je kan ongeveer 10 uur doen met een wax melt en dan kan je wax melt weggooien.  De geur is dan namelijk weinig tot niet meer aanwezig.
Tip: de wax melt krijg je het makkelijkst eruit als je er een sate prikker onder steekt of je zet je brandertje voor heel even aan zodat deze smelt en je deze eruit kan wippen.
Zelf kocht ik vaak de wax melts bij de Xenos en je kan ze ook via diverse webshops kopen. De Xenos heeft diverse geuren, waaronder rozen, vanille en rasberry. De prijs is ongeveer 80 cent. Ik weet niet de precieze prijs op dit moment.

 
Natuurlijk is het veel leuker om deze wax melts zelf te maken.

Ik heb de benodigde spullen gekocht via de site:  www.scentdelight.com. Ik kocht om te beginnen een starters pakket. Deze kost € 9,95 excl. verzendkosten van € 6,75. Dit pakket bestaat uit:
 • 250 gram EcoSoya Wax
 • 1 pipet
 • 15 cupjes
 • 3 geuren van 10 ml naar keuze
Ik heb gekozen voor de volgende geuren: sweet dreams, fierce en lavender vanilla.


sweet dreams
Parfumolie met een zachte baby poeder geur, met delicate hints van vochtige rozenblaadjes, lichte witte bloemen en vanille.

fierce
Deze parfumolie ruikt naar Fierce van Abercromby and Fitch. (De parfum heb ik ook, ik moet altijd terugdenken aan Amerika)

lavender vanilla
Deze parfumolie bestaat uit een sensuele en rustgevende mix van Franse lavendel en vanillebonen.

Later heb ik nog een bestelling geplaatst en heb ik de geur Euphoria van Calvin Klein besteld (25 ml. voor € 3,90 excl. verzendkosten). Deze hadden ze eerst niet op voorraad. Deze ruikt net als de parfum en is een van mijn favorieten geuren. Dus nu kan ik deze geur in een wax melt stoppen.
Verder heb je nog nodig:
 • een (oude) lepel
 • klein (steel)pannetje
 • (oude) thee- of handdoek
 • (oude) maatbeker
 • evt. silliconen cup cake houdertjes (voor als je geen cupjes hebt)
Ik zelf knoei nogal veel en de wax krijg je niet zo makkelijk uit je handdoek.  Ik gebruik daarom een oude handdoek en ik gebruik een oude lepel en oude maatbeker, omdat je de wax niet zo goed schoonkrijgt en ik het hygienischer vind.


Zet een pan op het vuur en kook het water en zet je maatbeker erin. Je gebruikt dus de au bain-marie methode.
 
 
Gooi nu wat EcoSoya Wax in de maatbeker. Nu zal de wax langzaam aan gaan smelten.

 

Ondertussen leg je een thee- of handdoek op je aanrechtblad en de geuren samen met het pipet die je wil gaan gebruiken. De cupjes leg je ook alvast klaar. Nu is het wachten tot de wax gesmolten is.
 
 
 Zodra de wax gesmolten is haal je de pan van het vuur.
 
 
 
Nu kun je met het pipet de geur uit het flesje zuigen en in de maatbeker gooien.
 
 
Ik gooi er flink veel geur in. Even goed roeren en dan is het mengsel klaar. Nu kun je de wax in de cupjes gieten. Ik had niet genoeg cupjes meer (ik had namelijk al een keer eerder een batch gemaakt en doordat ik de wax melt uit het cupje had gedrukt waren er een paar gebarsten) en heb daarvoor silliconen cupcake houdertjes gebruikt. Deze zijn ook erg handig om te gebruiken.  Deze giet je niet vol, maar voor een paar cm. Nu is het wachten tot ze uitgehard zijn en dan kun je ze gebruiken. Piece of wax melt, uuuh cake!
Tip: Ik leg er altijd een briefje onder met de naam van de geur, zodat ik weet welke geur in het cupje zit.
 
 
 
Ik gebruik de helft van een blokje, deze kan je makkelijk breken. Dat betekent dat je op deze manier er veel langer mee kan doen. Uit deze batch heb ik 16 stuks gehaald. Dit komt ongeveer neer op 

(€ 9.95 voor het pakketje + € 6,75 verzendkosten = € 16,70)  € 1,04 per cupje. Iets duurder dan de Xenos en over het algemeen goedkoper dan in een webshop. Het voordeel is dat je nu je zelf je geur kan kiezen het het is heel leuk om te doen. Het kost je ook helemaal niet veel tijd.
 
 

Je kan de wax melt een kleurtje geven met kleurtabletten, maar voor mij hoeft dat niet. Ik leg ze in de brander en dan zie je er toch niet zo heel veel meer van. Ook is het een leuk cadeautje voor een verjaardag of andere gelegenheden. Bij de Xenos hebben ze veel leuke oliebrandertjes te koop voor weinig. Die van mij was € 1.99.
 
 
 
Als je er nog meer wax melts wil maken kan je ook kiezen voor een groter pakket. Deze kost € 18.95 excl. verzendkosten en deze bestaat uit:
 • 500 gram EcoSoya Wax
 • 1 pipet
 • 30 cupjes
 • 6 geuren van 10 ml naar keuze
Op dit moment is er een actie:
Ben je nog geen klant bij Scent Delight. Registreer je en je ontvangt 5% korting op je eerste bestelling. Je krijgt een e-mail met een kortingscode die je kunt gebruiken bij de eerste bestelling. Wacht dus met bestellen op de e-mail met de kortingscode. Bij elke volgende bestelling binnen 2 maanden krijg je 10% klantenkorting.

Dat is best een goede deal?! Ik ben alweer aan het kijken of ik nog wat nodig heb. De EcoSoya wax is al op. . .

Gebruik jij ook waxmelts? Of gebruik jij juist een andere manier om je huis lekker te laten ruiken. Let me know!
 
xoxo Elvira

Geen opmerkingen:

Een reactie posten